De Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (1874-1938)

Lezing en film over zijn leven en werk

In het kader van de lopende expositie over Jan Kruijsen staat in Museum Boxtel (MUBO) op zondag 3 juni om 11.15 uur een lezing en film op het programma over het leven en werk van de Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen. Spreker is historicus Frank van Doorn, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Het leven is de grootste kunst, de Brabantse schilder Jan Kruijsen’. Na de pauze wordt de film ‘Jan Kruijsen, unnen aorige miens’ vertoond, waarin de maker Hans van Liempt in de voetsporen treedt van Jan Kruijsen aan de hand van gesprekken met oog- en oorgetuigen.

Stijl
Jan Kruijsen is in 1874 geboren in Liempde en in 1938 als inwoner van Oirschot overleden in een Eindhovens ziekenhuis. Jan Kruijsen was landschapsschilder en portrettist.
Als autodidact kan zijn stijl niet eenduidig tot een bepaalde school worden gerekend. Maar hij heeft zich uiteraard wel laten inspireren door tijdgenoten als Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne en van Gogh.

Zelfportret Jan Kruijsen, foto Rini van Oirschot

Zelfportret Jan Kruijsen, foto Rini van Oirschot

Zijn vroege werken worden geduid als meer impressionistisch, terwijl zijn latere werken meer expressionistisch van aard zijn. Daarnaast experimenteerde hij graag, zodat ook kubistische invloeden zijn te zien. Zijn waardering voor het boerenleven en zijn voorliefde voor het Brabantse land is kenmerkend in zijn werk.

Frank van Doorn
Frank van Doorn heeft na zijn middelbare school in Boxtel, geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en behaalde daar in 2011 zijn mastergraad. Hij is bestuurslid van Heemkunde Boxtel en heeft zich in die functie gericht op de geschiedenis van Boxtel en van Noord-Brabant. Hij woont nu in Schijndel en werkt bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch. Mede vanuit die achtergrond heeft hij het boek over Jan Kruijsen geschreven met titel ‘Het leven is de grootste kunst. De Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen’.

Kruijsenplaatsen
Voor de totstandkoming van het boek over Jan Kruijsen heeft Frank van Doorn samen met zijn moeder Nel van Doorn in de periode 2011-2015 plekken bezocht waar Jan Kruijsen heeft gewoond, geleefd en gewerkt en zijn vele zijn interviews afgenomen met mensen die Jan Kruijsen nog hebben gekend. Filmmaker Hans van Liempt heeft dit ook allemaal gevolgd met zijn camera. Zo is naast het boek ook een bijzondere en verrassende filmdocumentaire tot stand gekomen over een tocht langs een aantal ‘Kruijsenplaatsen’ met gesprekken met oog- en oorgetuigen.

Boek en film zijn te koop in Museum Boxtel voor respectievelijk € 27,50 en € 15,00.

De lezing/film start om 11.15 uur. MUBO is geopend vanaf 10.45 uur en er is koffie/thee verkrijgbaar. Tussen lezing en film is ook een koffie/thee pauze ingelast. De lezing/film duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs is € 5,00, inclusief een bezoek aan de expositie met schilderijen van Jan Kruijsen. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.