De Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (1874-1938)

Het leven eerlijk en recht uit het hart geschilderd 

Van 28 april tot en met 8 juli 2018 houdt Museum Boxtel (MUBO) een expositie over het werk van de Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (1874-1938). Hij was schilder van het leven, Brabander in hart en nieren en toegewijd katholiek. Dat komt dan ook duidelijk terug in zijn hele oeuvre. Een representatief beeld is hiervan samengesteld aan de hand van 65 schilderijen. Een unieke expositie met 41 niet eerder tentoongestelde schilderijen uit particulier bezit.

Autodidact
Jan Kruijsen is in 1874 geboren in Liempde en in 1938 als inwoner van Oirschot overleden in een Eindhovens ziekenhuis. Hij was landschapsschilder en portrettist. Als autodidact kan zijn stijl niet eenduidig tot een bepaalde school worden gerekend. Maar Jan Kruijsen heeft zich uiteraard wel laten inspireren door tijdgenoten als Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne en van Gogh. Zijn vroege werken worden geduid als meer impressionistisch, terwijl zijn latere werken meer expressionistisch van aard zijn. Daarnaast experimenteerde hij graag, zodat ook kubistische invloeden zijn te zien. Zijn waardering voor het boerenleven en zijn voorliefde voor het Brabantse land is kenmerkend in het werk.

Jan Kruijsen

Jan Kruijsen

Unieke collectie
De expositie is tot stand gekomen en samengesteld in nauwe samenwerking met Christ van Eekelen van de Heemkunde Boxtel en Han Smit, voorzitter van het Kruijsenhuis in Oirschot. De expositie omvat in totaal 65 schilderijen. Naast vijf schilderijen uit het Kruijsenhuis en 19 schilderijen uit de privé collectie van Joop Vullings, oud-voorzitter van het Kruijsenhuis, zijn ook 41 niet eerder tentoongestelde schilderijen te zien van 16 particuliere bezitters.  Een tijdelijke unieke collectie en daarmee een aanrader om de expositie te gaan bezoeken.

Lezing en film
In het kader van deze expositie staat op zondag 3 juni 2018 om 11.15 uur in MUBO een lezing en film op het programma over ‘Het leven en werk van Jan Kruijsen’. Spreker is historicus Frank van Doorn, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Het leven is de grootste kunst, de Brabantse schilder Jan Kruijsen’. Na de pauze wordt de film ‘Jan Kruijsen, unnen aorige miens’ vertoond, waarin de maker Hans van Liempt in de voetsporen treedt van Jan Kruijsen aan de hand van gesprekken met oog- en oorgetuigen. Men kan zich nu al voor de lezing/film aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. Kosten € 5,00 per persoon. Meer informatie is te vinden op www.muboboxtel.nl.

Boek en film zijn overigens te koop in Museum Boxtel voor respectievelijk € 27,50 en € 15,00.

De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen € 4,00 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.