Expositie Cantasona

Jongenskoor Heilig Hartparochie Boxtel 1943-1999

Cantasona zou dit jaar 75 jaar hebben bestaan. Dit jongenskoor van de Heilig Hartparochie bestond van 1943 tot 1999 en werd opgeheven door te weinig aanwas. Vanaf de jaren vijftig, decennia lang, had het koor een grote nationale bekendheid. Op een concours in Scheveningen won het de eerste prijs.  
Museum Boxtel (MUBO) houdt een expositie over de geschiedenis van Cantasona met attributen als koorboeken, foto’s, krantenknipsels, audio- en video-opnamen en nog veel meer. Een feest der herkenning van een nostalgisch verleden voor iedere bezoeker. De expositie vindt plaats van 6 oktober tot en met 2 december 2018. 

Warme jeugdherinneringen
In haar 56-jarig bestaan, zijn honderden Boxtelse jongens lid geweest van Cantasona. Velen koesteren daaraan nog warme jeugdherinneringen zoals ook de vijf initiatiefnemers van de expositie. Dit zijn: Kees Doevendans, Hans van Liempt, Geert Koelink, Jos Vervoort en Mart van Schijndel. Gemiddeld was een jongen maar zo’n vier tot vijf jaar lid, want daarna kreeg hij de baard in de keel. Cantasona was een echte vereniging, die naast het zingen ook allerlei nevenactiviteiten organiseerde voor de jonge leden.

speldje cantasona

Speldje Cantasona

Gastheer
Tijdens de looptijd van de expositie is elke zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur een oud-lid van Cantasona als gastheer aanwezig om bezoekers wegwijs te maken, met bezoekers in gesprek te raken en om vragen van bezoekers te beantwoorden. Op zaterdag 24 november is MUBO speciaal vanaf 10.00 uur geopend om oud-leden, die die middag deelnemen aan de reünie, de gelegenheid te geven de expositie te bezoeken.

Twee lezingen
In het kader van de expositie staan ook twee lezingen op het programma. Op zondag 25 november om 11.15 uur over Cantasona door koordirigent Kees Doevendans onder het motto: ‘zingen en nog ‘ns zingen’. Ter afsluiting van de expositie draagt Kees van Houten, musicus en concertorganist, op zondag 2 december om 11.15 uur limericks over kerkmuziek voor. Men kan zich nu al voor de lezingen aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. Kosten € 5,00 per persoon. 

Boek
Het speciaal uitgebrachte boek over Cantasona, samengesteld door Kees Doevendans en Jos Vervoort, is tegen betaling van € 27,50 ook te bestellen in MUBO.

Entreeprijs
De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen € 4,00 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.