Expositie patchwork en quiltwerk

Passie met naald en draad in textiele vormgeving 

Museum Boxtel (MUBO) houdt een verrassende en gevarieerde expositie over patchwork en quiltwerk van 21 juli tot en met 23 september 2018. Negentien leden van vijf Boxtelse quiltclubs exposeren het resultaat van hun ambacht. De expositie toont circa vijftig grote en kleine quilts met diverse, verbluffende toepassingen en ook nog eens circa twintig 3D-objecten gemaakt met de quilttechniek. Gedurende de looptijd van deze tentoonstelling worden elke zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur demonstraties ‘Patchwork & Quiltwerk’ met toelichting gegeven. 

Wat is quilten?
Het quilten heeft een heel lange traditie. Al eeuwen wordt het gedaan. De oudst gevonden quilt dateert uit de Romeinse tijd. In die tijd maakten ze bijvoorbeeld kussens, matrassen en dekens. Het woord ‘quilten’ is dan ook afkomstig van het Latijnse woord ‘culcita’, wat gevulde zak betekent. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. Een quilt is een doorgestikte deken en deze wordt gemaakt van drie lagen textiel die met quiltsteken op elkaar worden genaaid. De top (bovenste laag) bestaat uit een lap stof van patchwork. Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. ‘Patch’ betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen worden gebruikt, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

QuiltsTextielkunstenaars
De negentien Boxtelse exposanten presenteren samen ongeveer zeventig werken, wat met recht kan worden beschouwd als het resultaat van ware textielkunstenaars. Zo zijn er prachtige ‘artquilts’ te zien in diverse vormen en kleuren en verrassende composities, zowel abstract als figuratief. Daarnaast zijn ook vele 3D-voorwerpen gemaakt met de quilttechniek zoals: tassen, poppenkastpoppen, dieren en babyspeelgoed. Kortom een aanrader om de expositie te gaan bezoeken.

Presentatie
Anne Lillholm en Anja van Gerwen geven op zondag 26 augustus in MUBO een presentatie over ’25 jaar quilten in de praktijk’. De presentatie duurt van 11.15 tot 13.00 uur. Anne vertelt over de geschiedenis en de techniek van het quilten aan de hand van diabeelden.
Na de pauze toont ze samen met Anja de resultaten aan de hand van diverse originele eindproducten.
Men kan zich hiervoor nu al aanmelden op info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Expositie
De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen € 4,00 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.