Lezing door kunsthistorica Marja Reitsma in MUBO

HET WERK VAN BEELDEND KUNSTENAAR HENK VISCH

Op zondag 14 april a.s. van 11.15 tot 13.00 uur staat in Museum Boxtel (MUBO) een lezing op het programma over het werk van de internationaal bekende kunstenaar Henk Visch. De lezing wordt verzorgd door Marja Reitsma-Vrijling, kunsthistorica, fan en kenner van zijn werk. De lezing maakt onderdeel uit van de expositie met eigentijds werk: beelden en tekeningen van Henk Visch. Deze expositie in MUBO duurt tot en met 2 juni a.s.

Accent
In de lezing legt Marja Reitsma het accent op Henk Visch als beeldhouwer. Daarbij legt zij een link tussen zijn vroege beelden en zijn grafiek uit zijn Boxtelse periode. De toehoorder krijgt een overzicht van de verschillende aspecten van zijn beeldhouwkunst tegen de achtergrond van zijn bijzondere kijk op kunst. Marja Reitsma plaatst daarbij het werk van Henk Visch in de tijd. Uiteraard wordt zijn eigentijds werk met beelden en tekeningen, die in lopende expositie zijn tentoongesteld, daarin betrokken.

Marja Reitsma
Marja Reitsma is werkzaam voor de educatieve dienst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast verzorgt zij in Boxtel en elders cursussen en lezingen over kunstbeschouwing. Samen met Bram Noot en Joop de Weger verzorgt zij al vijftien jaar culturele drieluiken, waarin thema’s vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek worden belicht.

Over de hele wereld
Henk Visch (Eindhoven, 1950) geniet internationale bekendheid. Hij exposeert met zijn werk over de hele wereld van China tot Canada en hij heeft daarmee vele prijzen in de wacht gesleept. Er staan ook vele beelden van hem in Nederland, zoals bijvoorbeeld zijn beeld ‘Lonely Feelings on Landing’, op het plein voor de bibliotheek in Boxtel. Een van zijn kunstwerken is opgenomen in de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968, die nu zijn tentoongesteld in Museum de Fundatie in Zwolle.

Henk VischVan 1974 tot 1981 woonde en werkte hij in Boxtel, waar hij tekeningen en etsen maakte. Vanaf 1980 begint Henk Visch ook met beeldhouwen, waarvan hij een selectie heeft samengesteld voor de expositie in MUBO. Soms zijn dat ijle lijnen van metaal als tekeningen in de lucht, dan weer zijn het massief bronzen volumes. Daarnaast exposeert hij in MUBO ook tekeningen. Henk Visch heeft een eigen kijk op kunst. Hij vindt dat kunst en cultuur een openbaar goed is en voor iedereen, zonder drempels toegankelijk moet zijn.

Lezing
De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de presentatie is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de presentatie tot uiterlijk 13.00 uur duren. De entree voor de lezing is € 5,00, inclusief een bezoek aan de lopende expositie.
Aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.