Mediakunstexpositie JA NATÚÚRLIJK!

Een eigentijdse expositie over de relatie tussen kunst en natuur

Museum Boxtel presenteert in samenwerking met Kunstbalie uit Tilburg van 30 april tot en met 3 juli een verrassende en eigentijdse tentoonstelling over de relatie kunst en natuur.
Ja Natuurlijk! is een moderne en spectaculaire mediakunstexpositie voor iedereen vanaf 8 jaar. Met beweging en licht hebben (inter)nationale kunstenaars elk op hun eigen manier hun kijk op en beleving van de natuur verbeeld. Voor de expositie in MUBO selecteerde Kunstbalie negen bijzondere en spectaculaire mediakunstwerken en ontwikkelde zij bijbehorende educatie voor de groepen 7/8 van basisscholen. Allemaal te zien in MUBO.

Ontwikkeling
Kunstenaars spelen graag met de natuur door die na te maken of door materialen uit de natuur te gebruiken in hun werk, waarbij ze de werkelijkheid veranderen en zelfs proberen om als nieuwe scheppers op te treden.
De negen kunstwerken in Ja Natuurlijk! laten zien dat we ons in een opwindend artistiek tijdperk bevinden door nieuwe mediatechnologie te verbinden met de kennis van de basisvormen van de natuur. Zo zie je een wolk waarin een onweersbui wordt nagebootst en een zeepbel, waarin het licht wordt verstrooid in alle kleuren van de regenboog. Spectaculair is de ‘crystal cloud’, die met kleurrijke laseranimaties het verborgen verhaal van de stalactiet vertelt, de structuur die hangend aan het plafond druppel voor druppel uitgroeit tot een kristal. Ook zijn er twee geanimeerde films, getiteld ‘Innuendo’ en ‘Part of the Empire’, beiden met geluid via koptelefoons.
Innuendo gaat op een poëtische manier over de levenscyclus in de natuur en Part of the Empire brengt het contrast tussen natuur en stad in beeld.
Alle werken zijn gemaakt in de afgelopen drie jaar. Als moderne makers van bioart spelen de kunstenaars met de natuur door natuurlijke processen te ontrafelen en te beïnvloeden. In het boek BioArt, dat ook de expositie aanwezig is zijn diverse voorbeelden van recente bioart-projecten te zien.

Educatie
In het kader van kunsteducatie bezoeken 31 groepen 7/8 van alle basisscholen in Boxtel e.o. het museum in de maand mei. Deze moderne kunstvorm is zeer toegankelijk voor de hedendaagse leerling, waarbij ze op speelse wijze kunnen reflecteren op de natuurthema’s als inspiratiebron voor de kunstwerken.
Op zondag 5 juni 2016 om 11.15 uur komen de kinderen in MUBO zelf vertellen hoe zij de mediakunstwerken hebben beleefd.

Looptijd en toegang
Deze spectaculaire en eigentijdse tentoonstelling voor jong én oud duurt tot en met 3 juli 2016. De entree voor volwassenen is € 3,50 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13-17 uur.
Voor de bijeenkomst op zondag 5 juni om 11.15 uur, waarin kinderen vertellen over hun beleving van Ja Natuurlijk! kan men zich nu al aanmelden via email info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16041898. De entree hiervoor bedraag € 3,50.