MUBO kijkt met herinrichting vaste expositie naar toekomst

Museum Boxtel viert eerste lustrum met thema nostalgie

Op zondag 17 maart 2019 van 12.00 – 17.00 uur viert Museum Boxtel (MUBO) haar vijfjarig bestaan voor publiek. Onder het thema ‘nostalgie’ heeft MUBO een feestelijk programma samengesteld, waarbij met name aan de kinderen is gedacht. Zij zijn de toekomstige hoeders van ons cultureel erfgoed. Er worden oude ambachten gedemonstreerd, er zijn oudhollandse spelletjes, je kunt leren trommelen en vendelzwaaien en met een prijsvraag kun je vier kaartjes voor de Efteling winnen.  Entree, drankjes en versnaperingen zijn gratis.

Voor kinderen
De dag start met een nostalgisch optreden van de schoolband ‘Angela’s Project’ om 12.30 uur en nog een keer om 13.30 uur. Dan zijn er op verschillende tijdstippen poppenkastvoorstellingen en kunnen kinderen leren trommelen en vendelzwaaien. Doorlopende activiteiten voor de kinderen zijn schminken, sjoelen, blikgooien, tableau vivant (verkleden), speurtocht en kleurhoekje. Ook kun je het aantal knikkers in de glazen pot raden met de prijsuitreiking om 15.30 uur. Hendrik Verhees, een beroemde achttiende-eeuwse Boxtelaar, is ook aanwezig. Je kunt je met hem vereeuwigen door het maken van een selfie.

Oude ambachten
Bij het thema ‘nostalgie’  horen natuurlijk ook oude ambachten. Zo komt een sigarenmaker met heuse tabak demonstreren hoe vroeger sigaren werden gemaakt en is er een rietvlechter die laat zien hoe rieten stoelen werden gemaakt. Er staat een heus weefgetouw, waarmee je kunt zien hoe het er vroeger aan toe ging tijdens de bloeiperiode van de Boxtelse weverijen. En wil je weten hoe patchwork en quiltwerk tot stand komt? De dames van de quiltclub laten zen hoe het werkt en vertellen je er alles over.

Canon van Boxtel
MUBO opende haar deuren voor publiek op 16 maart 2014. Sindsdien hebben meer dan 15.000 mensen  uit Boxtel en daarbuiten het museum weten te vinden. MUBO is een uniek museum dat als enige de geschiedenis van Boxtel e.o. vertelt aan de hand van de door haar ontwikkelde Canon van Boxtel.

MUBO activiteiten
MUBO organiseert ook vijf wisselexpositie per jaar en de circa tien lezingen op jaarbasis zijn ook een groot succes. En natuurlijk vormt educatie voor kinderen een groot onderdeel van de MUBO-activiteiten. Bij het runnen van een museum komt heel wat kijken. Naast collectiebeheer en bedrijfsmanagement, is het gebouw ook museumwaardig gemaakt met onder meer UV-werende folie en professionele belichting. En dat is allemaal gerealiseerd door ruim vijftig vrijwilligers.

Ambities
Natuurlijk heeft MUBO nog ambities voor de toekomst. Nog dit jaar wordt gestart met de herinrichting van de vaste expositie op de eerste en tweede verdieping. Het plan is al klaar en ook de financiering is via subsidies geregeld. Hierdoor wordt de geschiedenis van Boxtel meer digitaal en dynamisch gepresenteerd. Om ons lustrum luister bij te zetten, exposeert de internationaal bekende beeldend kunstenaar Henk Visch binnenkort in MUBO met eigentijds werk. De expositie is te zien van 23 maart tot en met 2 juni 2019.